Hastalıkları teşhis etmenin modern bir yöntemidir.
Teleradyoloji, insan vücudunun görüntülerini incelemek ve yorumlamak için modern bir yöntemdir. Hastalık taraması, teşhisi ve tedavisi için kullanılabilir. Üst düzey görüntüleme teknolojilerine ve ilgili tekniklere dayanır. Radyolojik görüntüler gönderen ve alan özel bilgisayar programlarından oluşur. Bu araçlar, doktorların daha hızlı ve daha doğru tanı koymasına yardımcı olabilecek klinik olarak alakalı görüntüler üretebilir.
Çeşitli çalışmalar, çeşitli hastalıkların teşhisi için teleradyolojinin uygulanabilirliğini göstermiştir. Bu çalışmalardan bazıları minimal invaziv ameliyatları, tıp uzmanları arasında uzaktan konsültasyonları ve çok bölgeli sistemlerde işbirliğini içerir. Teleradyolojinin spesifik klinik uygulamalarından bazıları şunlardır: karın ağrısı, apandisit ve kırıklar. Detaylı klinik uygulamları için Teleradyoloji Tarihçesi ve Klinik Uygulamaları yazımızı okuyabilirsiniz.
Doktorların konsültasyonlara ve eğitim seanslarına harcadığı zamanı azaltır
Teleradyoloji, doktorların konsültasyonlar ve eğitim seansları için harcadıkları zamanı azaltabilir ve uzak yerlerden gelen karmaşık teşhis görüntüleri için ikinci görüşler sağlayabilir. Ayrıca radyoloji departmanlarının yükünü azaltabilir ve tanı koymak için bir uzman kullanarak maliyet tasarrufu sağlayabilir. Bunlar teleradyolojinin ivme kazanmasının nedenlerinden bazıları.
Teleradyoloji, pazarlarını genişletmek ve gelir kayıplarını dengelemek isteyen akademik tıp merkezleri için de umut verici bir çözümdür. İki deneyimli akademik teleradyoloji uzmanı, dijital farkındalığı “yeni bir rekabet çağı” olarak tanımlıyor.
Kaliteyi artırır
Teleradyolojinin bir takım avantajları vardır, ancak bazı dezavantajları da vardır. Bir kere, bir teleradyolog için hasta kayıtlarına tam erişim sağlamak zor olabilir. Bu, bir hastada birden fazla görüntüleme çalışması görme olasılığının daha düşük olacağı anlamına gelir. Ayrıca teleradyologlar hastalarla ve sevk eden doktorlarla iyi iletişim kuramayabilirler.
Diğer bir endişe ise teleradyolojinin yerleşik radyologlar üzerindeki etkisidir. Harici bir sağlayıcının kullanılması, itibarlarını ve mesleki konumlarını etkileyebilir. Kurumlarına daha az entegre hissedebilirler ve üstleri tehdit altında hissedebilir.
Maliyetleri düşürür
Teleradyoloji, özellikle acil durumlarda tıbbi görüntüleme hizmetleri sağlamanın uygun maliyetli bir yoludur. Bu hizmet, pahalı acil servislere olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve radyologların gün boyunca tam gün çalışmasına olanak tanır. Ayrıca, maliyetli gece vardiyası modüllerine olan ihtiyacı azaltır. Gündüz-gece modeli ayrıca radyologların her yıl tam bir gün kotasında çalışmasına izin vererek maliyetleri önemli ölçüde azaltır.
Teleradyoloji süreci zorlukları olmadan değildir. Önemli bir sorun, teknolojiye bağımlı olmasıdır. Bu olmadan, işe yaramazdı. Hastanenin interneti kesilirse süreç işlemez. Bu tanı ve tedaviyi geciktirebilir.
Endişe alanlarını ortadan kaldırır
Tıbbi ortamlarda teleradyolojinin kullanılması, okuma odasında yaygın olan endişe alanlarını ortadan kaldırır. Modern donanım ve yazılımlar ile yüksek kalitede görüntü almak mümkündür. Buna elektronik olarak saklanabilen ve başka bir tıp uzmanına iletilebilen MRI görüntüleri ve CT taramaları dahildir. Teleradyolojinin avantajı, hastaların zamanında bakım almasına yardımcı olmasıdır.
Geleneksel radyolojinin aksine, teleradyoloji bir doktordan yerinde ziyaret gerektirmez. Görüntüler telefon veya internet üzerinden aktarılır. Görüntüler aktarım sırasında kesintiye uğramaz. Ek olarak, hacklemeye tabi değildirler. Görüntüler modemler üzerinden gönderildiği için veritabanları gibi ihlal edilemez. İnternet iletimleri, aksine, sunucuya girmek için güvenlik kodları gerektirir. Bununla birlikte, hareketli görüntüler ve metinler, statik görüntülere kıyasla tıbbi gizliliği tehlikeye atma olasılığı daha yüksektir.